RECEPTY
—————
Bramborový krém
500g brambor, 4 stroužky česneku, 100g celeru, 1 cibule, 100ml olej, sůl, bílý mletý pepř, 150ml smetany, máslo, petrželová nať,
Na oleji orestujeme do zlatova nakrájenou cibuli, přidáme očištěný nakrájený celer na menší kousky ještě krátce orestujeme, pak oloupané brambory nejlépe typ „C“. Zalijeme vodou nebo zeleninovým ...vývarem. Přidáme sůl, česnek a vše vaříme do měkka. Vše poté rozmixujeme na hladký krém a dochutíme podle potřeby ještě solí a pepřem. Zjemníme máslem a navrch dáme nasekanou kudrnku.
Tip: můžete si polévku zpestřit orestovanými houbami, vařenou brokolicí či jiným druhem zeleniny.
—————
Falafel
Suroviny:400 g cizrna, 2 vejce, 2 menší cibule, 2 stroužky česneku, 2 bobkové listy, sůl, římský kmín, koriandr, kayenský pepř, hladká mouka
Namočte cizrnu, nejlépší je přes noc. Pak ji propláchněte a uvařte do změknutí, dobré je přidat i bo...bkový list– stačí jí vařit tak cca 20 minut. Vodu z vařené cizrny slijte a schovejte si jí možná bude potřeba.
Uvařenou cizrnu rozemelte aby z ní byla hustá pasta. Kdyby byla příliš suchá použijte slitou vodu z vaření.
Do cizrnové pasty pak dejte sůl, všechno koření podle chuti - koriandr, římský kmín, kajenský pepř, vejce, jemně nakrájenou nakrájenou cibuli, prolisujte stroužky česneku a vše promíchejte. Pokud je potřeba zahustit tak přidejte hladkou mouku.
Vytvořet karbanátky které pak na oleji smažte dozlatova z obou stran. Kdyby se vám falafely rozpadaly přidejte do těsta ještě trochu mouku.
Servírujte s nakrájenou okurkou rajčetem a jogurtem.
—————