14.06.2013 22:11

Zázvor

- všelék

- jak vybírat kvalitní zázvor

- recepty

 

Zázvor je znám už přes 3000 let a jeho kořeny sahají do Číny a Indie, kde byl opravdu základem tamní kuchyně. Postupem času se rozšířil přes Blízký východ do Středomoří, Řecka, Říma, Egypta a celé Evropy.

Naše babičky říkávaly zázvoru všelék. Pro nás v nadcházejících měsících bude zázvor velice významným posilujícím a léčivým přípravkem, který z vlastní zkušenosti mohu vřele doporučit. Takový čaj se zázvorem při nachlazení nejen že zahřeje jako nic jiného, ale také pomůže s léčbou. Je klasickým léčebným prostředkem při rýmě, chřipce a kašli. Horký zázvorový čaj pomáhá při zimnici, obklady přinášejí úlevu při zánětu nosních dutin, při zánětu průdušek a při jiných plicních těžkostech. Jen bych připomněl, že všeho s mírou. Je potřeba pít i jiné nápoje a čistou vodu..

Jak zázvor vybírat v obchodě?

Nejlepší forma je čerstvý kořen. Kořen by měl být křehký a hladký. Vyhněte se kořenu vlhkému a vrásčitému nebo tvrdému a seschlému.

Zde je příklad použití zázvoru v české kuchyni

Staročeská vepřová pečeně na česneku, zázvoru a pivě

1,5 kg vykostěné vepřové pečeně nebo krkovice, 50g sádla, 50g rostlinného oleje, zázvor a česnek na našpikování 

podle Vaší chuti, 2 lžičky drceného kmínu, sůl, 250 ml světlého piva na marinování a na podlévání, 3 středně velké cibuleOmyté a osušené maso vložte do vhodné nádoby, osolte, prošpikujte oloupaným a na kousky nakrájeným česnekem a zázvorem, přidejte drcený kmín a přelijte olejem i pivem. Uložte do lednice a několik hodin marinujte. Vhodné je maso alespoň jednou otočit. Troubu předehřejte na 160˚C. Maso vyjměte z marinády a osušte. Na pánvi rozehřejte sádlo a ze všech stran maso opečte pak ho přendejte do pekáčku, přidejte nakrájenou cibuli, přelijte marinádou a hodinu až hodinu a půl pečte. Průběžně maso přelévejte vypečenou šťávou a podle potřeby podlévejte pivem. Hotovou pečeni nakrájejte přes vlákno na plátky a přelijte vypečenou šťávou. Vhodná příloha jsou brambory.

Zde je jeden recept na čaj se zázvorem pro inspiraci

50g čerstvého na kolečka nakrájeného zázvoru (množství zázvoru si upravujte podle vaší chuti, protože pro někoho můž

e být čaj silný a pro někoho slabý) vaříme 2 minut v 1 litru vody. Poté ho přes cedník přecedíme. Do vzniklého čaje přidáme šťávu z jednoho citrónu, osladíme nejlépe včelím medem a vypijeme horký.

Dnes se ve velké míře konzumují i listové a zeleninové saláty proto nabídnu i jeden méně známý dresink s čerstvým zázvorem

Zázvorový dresink – zálivka na saláty

Nastrouháme si zázvor a vymačkáme z něj šťávu, kterou poté smícháme s včelím medem, citronem a olivovým olejem a důkladně promícháme, aby vznikla emulze. Dresink si lze udělat i do zásoby a uchovávat ho ve skleněné lahvi v lednici. Vždy těsně před nalitím na salát je potřeba vš

echny ingredience v lahvi důkladně promíchat (protřepat).

Na závěr přidám ještě jeden recept se zázvorem, i když sušeným jako předzvěst blížících se vánoc. Kdo by neznal staročeské vánoční cukroví zázvorky. Tento recept je z české kuchařky Juliany A. Fialové.

Zázvorky

280g moučkového cukru, 2 žloutky, 2 vejce, 280g hladké mouky, 1 lžička mletého zázvoru, tuk na plech.

Vejce, žloutky, moučkový cukr a zázvor utřeme do husté pěny. Pak přidáme mouku, vymícháme a prohněteme těsto. Rozválíme ho na cca 1 cm vysokou placku. Formičkou vykrájíme zázvorky, přendáme je na pomaštěný plech (lze použít i pečící papír) a necháme do dalšího dne odpočinout. Nejlépe je zázvorky si připravit večer a nechat je přes noc na plechu. Druhý den zázvorky upečeme a dáme do krabice, protože se potřebují uležet, aby byly chutné.

—————

Zpět