Staročeská vepřová pečeně na česneku, zázvoru a pivě
1,5 kg vykostěné vepřové pečeně nebo krkovice,
50g sádla,
50g rostlinného oleje,
zázvor a česnek na našpikování podle Vaší chuti,
2 lžičky drceného kmínu,
sůl,
250 ml světlého piva na marinování a na podlévání,
3 středně velké cibule
Omyté a osušené maso vložte do vhodné nádoby, osolte, prošpikujte oloupaným a na kousky nakrájeným česnekem a zázvorem, přidejte drcený kmín a přelijte olejem i pivem. Uložte do lednice a několik hodin marinujte. Vhodné je maso alespoň jednou otočit. Troubu předehřejte na 160˚C. Maso vyjměte z marinády a osušte. Na pánvi rozehřejte sádlo a ze všech stran maso opečte pak ho přendejte do pekáčku, přidejte nakrájenou cibuli, přelijte marinádou a hodinu až hodinu a půl pečte. Průběžně maso přelévejte vypečenou šťávou a podle potřeby podlévejte pivem.
Hotovou pečeni nakrájejte přes vlákno na plátky a přelijte vypečenou šťávou. Vhodná příloha jsou brambory.
—————