18.08.2013 22:14

Staročeská vepřová pečeně na česneku, zázvoru a pivě

1,5 kg vykostěné vepřové pečeně nebo krkovice, 

50g sádla, 

50g rostlinného oleje, 

zázvor a česnek na našpikování podle Vaší chuti, 

2 lžičky drceného kmínu, 

sůl, 

250 ml světlého piva na marinování a na podlévání, 

3 středně velké cibule

Omyté a osušené maso vložte do vhodné nádoby, osolte, prošpikujte oloupaným a na kousky nakrájeným česnekem a zázvorem, přidejte drcený kmín a přelijte olejem i pivem. Uložte do lednice a několik hodin marinujte. Vhodné je maso alespoň jednou otočit. Troubu předehřejte na 160˚C. Maso vyjměte z marinády a osušte. Na pánvi rozehřejte sádlo a ze všech stran maso opečte pak ho přendejte do pekáčku, přidejte nakrájenou cibuli, přelijte marinádou a hodinu až hodinu a půl pečte. Průběžně maso přelévejte vypečenou šťávou a podle potřeby podlévejte pivem. 

Hotovou pečeni nakrájejte přes vlákno na plátky a přelijte vypečenou šťávou. Vhodná příloha jsou brambory.

—————

Zpět