20.10.2011 17:16

Podzimní zelenina - recepty

Dýňová polévka ( 4 porce)

0,5l            zeleninového vývaru nebo 1 kostka zeleninového bujónu

100 g         cibule

1 kg            dýně nejlépe Hokkaidó

50g            olej

100g          zakysaná smetana

30  g          piniová jádra( nejsou nutná)

                   sůl

                  pepř bílý

                  cukr krystal

   kopr

 

Technologický postup:

Uvaříme si zeleninový vývar z (mrkve, celeru, petržele, cibule a koření) nebo použijeme kostku zeleninového bujónu. Cibuli nakrájíme na jemno a na oleji necháme zesklovatět. Pak přidáme dýňovou dužinu nakrájenou na kostičky a zalijeme bujónem. Povaříme asi 15 minut a pak  rozmačkáme nebo rozmixujeme, dochutíme solí, bílým pepřem a cukrem.

Nakonec přidáme pokrájený kopr a zakysanou smetanu. Možno přidat nasucho opražená piniová jádra. Polévka lze podávat i studená.

 

Plněná dýně (4 porce)

1 ks            Dýně menší nejlépe Hokkaidó

500 g         Mleté maso

100 g         Rýže

2ks             Vejce

200 ml       Smetana

30 g           Hladká mouka  

Sůl  

Pepř mletý nejlépe bílý 

Cukr krystal 

Ocet  
 

Technologický postup:      

Dýni omyjeme a z jedné strany odkrojíme vršek. Vydlabeme lžící semena a dýni zevnitř osolíme. Rýži uvaříme do poloměkka a necháme vychladnout. Potom ji smícháme s masem, vajíčkem, osolíme, opepříme a směsí naplníme dýni. Dýni dáme na pekáč, podlijeme vodou a v troubě pečeme při teplotě cca 160 °C asi 60 minut – čas je orientační podle velikosti dýně. Podle potřeby podléváme. Potom pečenou dýni vyjmeme a výpek zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně. Provaříme, dochutíme cukrem a octem. Plněnou dýni nakrájíme na kousky a přelijeme omáčkou. Jako přílohu doporučuji knedlík nebo brambory.

Jedno upozornění dýni před tepelnou úpravou neloupeme, jen omyjeme, slupka totiž drží tvar dýně.

 

Plněný patizon (4 porce)

 1   ks      větší patizon

600 g       vepřové mleté

80 g         slanina       

2    ks        žemle

1    ks        vejce

                 bílé víno

                sůl

               bílý pepř

               muškátový oříšek

               citronová kůra

               olej

 

Technologický postup:      

Omytý patizon oloupeme, vršek skrojíme a vnitřek vydlabeme lžící. Maso smísíme s vínem navlhčenými houskami, které jsme předtím rozmělnili. Přidáme vejce a na drobné kostičky nakrájenou slaninu.

Vše smícháme a přidáme sůl, pepř, citronovou kůru, muškátový oříšek.

Touto směsí naplníme patizon, vložíme do vymaštěné nádoby, přiklopíme a dusíme za mírného podlévání vodou nebo vývarem. Asi 5 minut před koncem poklici odstraníme a patizon zapečeme.

Vhodnou přílohou jsou vařené nebo smažené brambory.

 

—————

Zpět