Podzimní zelenina - recepty
Dýňová polévka ( 4 porce)
0,5l zeleninového vývaru nebo 1 kostka zeleninového bujónu
100 g cibule
1 kg dýně nejlépe Hokkaidó
50g olej
100g zakysaná smetana
30 g piniová jádra( nejsou nutná)
sůl
pepř bílý
cukr krystal
kopr
Technologický postup:
Uvaříme si zeleninový vývar z (mrkve, celeru, petržele, cibule a koření) nebo použijeme kostku zeleninového bujónu. Cibuli nakrájíme na jemno a na oleji necháme zesklovatět. Pak přidáme dýňovou dužinu nakrájenou na kostičky a zalijeme bujónem. Povaříme asi 15 minut a pak rozmačkáme nebo rozmixujeme, dochutíme solí, bílým pepřem a cukrem.
Nakonec přidáme pokrájený kopr a zakysanou smetanu. Možno přidat nasucho opražená piniová jádra. Polévka lze podávat i studená.
Plněná dýně (4 porce)
1 ks Dýně menší nejlépe Hokkaidó
500 g Mleté maso
100 g Rýže
2ks Vejce
200 ml Smetana
30 g Hladká mouka
Sůl
Pepř mletý nejlépe bílý
Cukr krystal
Ocet
Technologický postup:
Dýni omyjeme a z jedné strany odkrojíme vršek. Vydlabeme lžící semena a dýni zevnitř osolíme. Rýži uvaříme do poloměkka a necháme vychladnout. Potom ji smícháme s masem, vajíčkem, osolíme, opepříme a směsí naplníme dýni. Dýni dáme na pekáč, podlijeme vodou a v troubě pečeme při teplotě cca 160 °C asi 60 minut – čas je orientační podle velikosti dýně. Podle potřeby podléváme. Potom pečenou dýni vyjmeme a výpek zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně. Provaříme, dochutíme cukrem a octem. Plněnou dýni nakrájíme na kousky a přelijeme omáčkou. Jako přílohu doporučuji knedlík nebo brambory.
Jedno upozornění dýni před tepelnou úpravou neloupeme, jen omyjeme, slupka totiž drží tvar dýně.
Plněný patizon (4 porce)
1 ks větší patizon
600 g vepřové mleté
80 g slanina
2 ks žemle
1 ks vejce
bílé víno
sůl
bílý pepř
muškátový oříšek
citronová kůra
olej
Technologický postup:
Omytý patizon oloupeme, vršek skrojíme a vnitřek vydlabeme lžící. Maso smísíme s vínem navlhčenými houskami, které jsme předtím rozmělnili. Přidáme vejce a na drobné kostičky nakrájenou slaninu.
Vše smícháme a přidáme sůl, pepř, citronovou kůru, muškátový oříšek.
Touto směsí naplníme patizon, vložíme do vymaštěné nádoby, přiklopíme a dusíme za mírného podlévání vodou nebo vývarem. Asi 5 minut před koncem poklici odstraníme a patizon zapečeme.
Vhodnou přílohou jsou vařené nebo smažené brambory.
—————