10.11.2014 16:55

Jakou rýži vybrat na rizotto?

 

Vialone Nano - hned po carnaroli je tato drobná a kulatá rýže největším favoritem. Vaří se rychle a snadno se rozvaří, ale znalci si na ní cení toho, že když je připravovaná správně, nejlépe ze všech druhů rýže absorbuje při vaření přísady.

Carnaroli- této odrůdě se občas říká královna mezi rýžemi. Díky vysokému obsahu škrobu se z ní dá uvařit krásně krémové risotto, přitom se jen tak nerozvaří. Pěstuje se ve velkém hlavně v oblasti Vercelli. Ve srovnání s jinými italskými rýžemi je větší a má protáhlejší tvar.

Arborio - tradiční odrůda rýže pojmenovaná po městu Arborio v Piemontu, tedy v kraji, který v Itálii produkuje vůbec nejvíce rýže. Po uvaření je krémová a měkká, proto se dá použít i na risotto. Řada Italů ji ale volí spíše pro přípravu rýžových dezertů. Z rýží na risotto je nejlevnější.

Baldo, Padano, Ribe, Originario - i tyto rýže se dají v nouzi použít, nemají ale tak krémovou konzistenci. Lépe se budou vyjímat v polévkách, salátech nebo dezertech.

Maratelli - výhodou této středně velké rýže, která pokrývá do deseti procent italských rýžových polí, je dobré chování při vaření. Ve srovnání s odrůdou Vialone Nano dá práci ji zničit, přitom je dostatečně krémová. Proto patří ke svaté trojici italských rýžových polí.

—————

Zpět