11.11.2011 16:11

Česnek

Původ

Česnek kuchyňský pochází ze střední Asie. Původní vlastí česneku je Mongolsko Kirgizské stepi. Odtud ho brzy Mongolové přivezli do Číny, byl i ve velkém pěstován i ve starém Egyptě. Česnek byl odedávna i oblíbeným pokrmem Židů.

Česneku je přes 600 druhů. V ČR se pěstuje asi 12 druhů česneku.

 

Česnek a léčivé schopnosti

Česnek by se měl stát i prevencí před nachlazením a proto se pravidelně objevovat v našem podzimním a zimním jídelníčku.Česnek je téměř zázračný: pomáhá jako prevence rakoviny žaludku i střev, stimuluje krevní oběh. Je účinným prostředkem při výskytu střevních parazitů. Při chřipce a nachlazení podpoří česnek pocení a pomůže vám s odkašláváním a infekcí dýchacích cest. V česneku najdeme řadu minerálů – hořčík, fosfor, železo, zinek, mangan, sodík, vápník  a je zdrojem vitamínu C a skupiny vitamínu D, obsahuje také kyselinu listovou.

 

Použití v kuchyni

Česnek hraje významnou roli právě u národů s vyhlášenou kuchyní to znamená všechny Středomořské kuchyně ale také v kuchyních asijských nejčastěji v kombinaci se zázvorem.

Jeho použití je všestranné od dresinků do salátů, omáček přes zeleninu ke všem  masům, rybám a nesmím zapomenout také na uzeniny.

V České kuchyni je česnek také hojně zastoupen a to nejen při zabijačkách.

 

Vybral jsem po jednom českém, středomořském a asijském receptu kde je obsažen česnek

 

Bramborák kynutý ( lze podávat jako chléb)
7 nastrouhaných syrových brambor, 1 kostka droždí, 0,5 l mléka, 1 vejce, sůl
majoránka, česnek, polohrubá mouka, sádlo, uzené nebo škvarky (nemusí být)
Všechny suroviny smíchejte, aby těsto bylo hustší než na perník,
hodně vymažte plech sádlem nalijte směs a pečte ve středně vyhřáté
troubě asi 30 minut.


Telecí nebo kuřecí ragů marengo
600g telecí nebo kuřecí maso,4PL mouka, 4PL olej nejlépe olivový, 100g šalotky,1 stroužek česneku, 6PL BV,150ml vývar, 150g zpařených a oloupaných rajčat, sůl, bílý pepř mletý, bobkový list, tymián, kudrnka, 2proužky citrónové kůry, 120g žampiony na čtvrtky, 30g másla
Telecí nebo kuřecí nakrájejte na kousky a obalte v mouce se solí a pepřem, opečte asi 3 min.Zvlášť si orestujte najemno nakrájenou šalotku a česnek nakrájený na plátky – směs by neměla mít barvu pak přidejte opečené telecí nebo kuřecí maso, zalijte bílým vínem a masovým vývarem. Přidejte zpařená a oloupaná rajčata (mohou být z plechovky), koření, citrónovou kůru a vše poduste do měkka. Orestujte si na másle na čtvrtky nakrájené žampiony a přidejte je k masu 10minut před koncem. Na konci vyndejte z kastrolu maso i s žampiony, odstraňte citrónovou kůru a bobkový list a šťávu svařte a pak vložte maso se žampiony zpět a podávejte..

 

Kuřecí nasi goreng
500g rýže, 150ml oleje, 150g anglické slaniny, 3 stroužky česneku, 100 g cibule, chilli, karí, 400g kuřecího prsíčka, 100 ml sojové omáčky, sůl, pepř, 6 jarních cibulek, 50g mandlí a koriandr na ozdobu
Uvařte a zcedťe rýži. Na oleji orestujte na kostičky nakrájenou anglickou slaninu přidejte nadrcené stroužky česneku a najemno nakrájenou cibuli a vše orestujte tak aby směs byla bez barvy. Přidejte karí, chilli a restujte asi minutu pak přidejte kuřecí prsíčka které jste si před tím uvařili a nakrájeli na kostičky a restujte asi dalších 5 minut aby směs dostala barvu pak přidejte sojovou omáčku a vmíchejte rýži, osolte, opepřete a prohřejte asi 8 minut, nakonec přidejte na špalíky nakrájenou jarní cibulku a na plátky nakrájené mandle(nemusí být). Ozdobte lístky koriandru.

—————

Zpět