05.04.2013 10:06

Velikonoční nádivka "hlavička"

½ kg vařené vepřové plece,

¼ kg uzeného vařeného masa,

¼ litru mléka,

7 vajec, 

7 rohlíků lze vyměnit za 1 veku ,

miska nasekaných kopřiv a klidně i další jarní bylinky,

sůl,pepř,

tuk na vymazání zapékací nádoby.


Rohlíky nakrájíme na kostičky. Oddělíme žloutky a bílky. Žloutky rozšleháme s mlékem a zalijeme pečivo. Necháme vsáknout. Uvařené maso pokrájíme najemno. Všechny bylinky nasekáme. Kopřivy před přípravou můžete spařit horkou vodou není však podmínkou. Namočené pečivo osolíme, opepříme a vmícháme nakrájené maso a bylinky. Ušleháme tuhý sníh z bílků a vmícháme ho do nádivky. Zapékací nádobu dobře vymažeme tukem, rovnoměrně rozvrstvíme nádivku a v předehřáté troubě 180°C pečeme dozlatova asi 30 - 40 minut. 

Hlavička je výborná jak teplá tak studená. Výborná je i bezmasá varianta. Stačí jen přidat více bylinek a čerstvých mladých kopřiv.

—————

Zpět