08.12.2014 13:58

Tipy na zdravější cukroví

  • bílou mouku nahraďte či k ní přidejte špaldovou nebo žitnou celozrnnou, bílá mouka je nejméně hodnotná
  • bílý cukr můžete nahradit přírodními sladidly - různými druhy sirupů – javorový, pšeničný, agáve nebo rýžový sirup. Dobré sladidlo je také med, stévie,  ječmenná sladěnka – pozor u některých druhů cukroví nelze zaměnit zcela hmotu cukru za pár kapek sladidla, chyběl by objem při přípravě těsta
  • prášek do pečiva nahraďte vinným kamenem nebo bio kypřicím práškem.Klasický kypřicí prášek do pečiva obsahuje fosforečnany - použijte vinný kámen neboli prášek bez fosfátů, prodává se také jako bio prášek do pečiva
  • běžné slazené marmelády nahraďte rozmixovaným čerstvým ovocem, marmelády obsahují především mnoho jednoduchého cukru a k tomu konzervanty - navíc nás etiketou lákají na ovoce, ale při podrobném prozkoumání můžete zjistit, že ovocného podílu je minimálně a součástí takové marmelády jsou dvě třetiny cukru
  • kandované ovoce nahraďte nesířenými rozinkami, meruňkami nebo švestkami, kandované ovoce obsahuje další cukry, které jsou v cukroví zbytečné,
  • rostlinný tuk nahraďte kvalitním máslem a za studena lisovanými oleji (do pečení je nejvhodnější sezamový olej), některé tuky obsahují tzv. trans-tuky, které jsou škodlivé pro srdce a cévy
  • mléko můžete nahradit rýžovým, sójovým, ovesným nebo ořechovým mlékem 

—————

Zpět