10.11.2012 22:03

Plněná dýně (4 porce)

1 ks            Dýně menší nejlépe Hokkaidó

500 g         Mleté maso

100 g         Rýže

2ks             Vejce

200 ml       Smetana

30 g           Hladká mouka  

   Sůl  

   Pepř mletý nejlépe bílý 

  Cukr krystal 

  Ocet  
 

Technologický postup:      

Dýni omyjeme a z jedné strany odkrojíme vršek. Vydlabeme lžící semena a dýni zevnitř osolíme. Rýži uvaříme do poloměkka a necháme vychladnout. Potom ji smícháme s masem, vajíčkem, osolíme, opepříme a směsí naplníme dýni. Dýni dáme na pekáč, podlijeme vodou a v troubě pečeme při teplotě cca 160 °C asi 60 minut – čas je orientační podle velikosti dýně. Podle potřeby podléváme. Potom pečenou dýni vyjmeme a výpek zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně. Provaříme, dochutíme cukrem a octem. Plněnou dýni nakrájíme na kousky a přelijeme omáčkou. Jako přílohu doporučuji knedlík nebo brambory.

Jedno upozornění dýni před tepelnou úpravou neloupeme, jen omyjeme, slupka totiž drží tvar dýně.

—————

Zpět