10.11.2012 22:03
Plněná dýně (4 porce)
1 ks Dýně menší nejlépe Hokkaidó
500 g Mleté maso
100 g Rýže
2ks Vejce
200 ml Smetana
30 g Hladká mouka
Sůl
Pepř mletý nejlépe bílý
Cukr krystal
Ocet
Technologický postup:
Dýni omyjeme a z jedné strany odkrojíme vršek. Vydlabeme lžící semena a dýni zevnitř osolíme. Rýži uvaříme do poloměkka a necháme vychladnout. Potom ji smícháme s masem, vajíčkem, osolíme, opepříme a směsí naplníme dýni. Dýni dáme na pekáč, podlijeme vodou a v troubě pečeme při teplotě cca 160 °C asi 60 minut – čas je orientační podle velikosti dýně. Podle potřeby podléváme. Potom pečenou dýni vyjmeme a výpek zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně. Provaříme, dochutíme cukrem a octem. Plněnou dýni nakrájíme na kousky a přelijeme omáčkou. Jako přílohu doporučuji knedlík nebo brambory.
Jedno upozornění dýni před tepelnou úpravou neloupeme, jen omyjeme, slupka totiž drží tvar dýně.
—————
Zpět