03.11.2014 11:30

Exotické ovoce

Nebojte se sáhnout, prohlédnout si ho, lehce pomačkat. Slušní prodejci mají i každý druh rozkrojený abyste ho mohli vizuelně zkontrolovat.
Nedávejte je do lednice
Většině exotických plodů – mango, banán, ananas, kiwi atd. nepatří do lednice. Pokud nejsou ještě zralé, nedozrají ani tam, naopak rychle zhnědnou nebo změknou. Pokojová teplota nad 20 stupňů Celsia je pro ně vysoká. Nejlépe jim bude na nějakém chladnějším místě, třeba na chodbě, zaskleném balkónu a podobně.

Jak poznáte, že je ananas zralý? Vytrhněte mu jeden krátký středový list. Když to jde obtížně, je ananas ještě nedozrálý, když to půjde až příliš lehce, je už přezrálý. Ideální je, když listy kladou jen lehký odpor. U zralého ananasu má stonek příjemnou typickou vůni. Ananas má výtečnou chuť, jen když je správně zralý.

Na kokos jděte s kladivem. Dostat se do tvrdého ořechu není vůbec jednoduché. Rada: do dvou ze tří tmavších černých míst na špičce tvrdé skořápky zatlučte hřebík nebo je propíchněte šroubovákem, jedním otvorem vniká dovnitř vzduch a druhým vytéká tekutina. Tekutinu vylijte a s chutí vypijte. Pak kladivem lehce poklepávejte podél zářezu skořápky, až praskne a poté dužinu vydlabejte.

Nevadí, když koupíte tvrdé kiwi. Po několika dnech může dozrát nesmí být ale v lednici. Můžete je i jíst, pokud vám nevadí, že bude kyselejší. Bude mít podle mého názoru lepší chuť a více osvěží než plod, který je už „jako bláto“. Doporučuji si v obchodě vybírat nejen pohledem ale i osaháním, hodně často jsou kiwi hodně měkké, někdy již spíše na vyhození než na konzumaci.

K mangu si přivoňte. Mango je obzvlášť obtížné poznat, kdy je plod zralý. Barva slupky není rozhodující, mango z Thajska je zelené i po dozrání, zatímco z Filipín je nádherně žluté. Při stlačení prstem by se měla dužina mírně, ale ne výrazně promáčknout. Na slupce by neměly být žádné tmavé skvrny a hlavně plod by měl příjemně vonět. Dnes se prodává i mango takzvaně ready to eat bohužel většinou to prodejci na regále neuvádějí a tak spotřebitelům výběr neusnadňují.

Exotické ovoce ve většině případů nevařte, lépe chutná čerstvé.
Naprostá většina exotického ovoce chutná nejlépe čerstvá, některé druhy přímo nesnášejí tepelné zpracování, například avokádo zhořkne. Některé se naopak hodí i na vaření a dušení – například tamarillo, mango nebo liči. Existují speciální banány na vaření, mají moučnatou chuť, dají se vařit, péct, dusit i smažit. Dužiny se dají velice dobře používat i do dezertů jak ve formě kousků, tak ve formě pyré.

Na závěr - nebojte se na plody sáhnout. Vy si uvědomte, že necháváte v obchodě své peníze a chcete si za ně vybrat to nejlepší zboží. Nebojte se proto vzít plod do ruky, třeba i rozloupnout, ochutnat. Když na vás „vyběhnou“, jděte jinam, kde vás nechají vybrat i ochutnat, protože mají zájem prodat. Marže obchodníků je na tomto ovoci dost vysoká, počítají s tím, že část ho také neprodají.

—————

Zpět