20.10.2011 17:16

Dýňová polévka ( 4 porce)

0,5l            zeleninového vývaru nebo 1 kostka zeleninového bujónu

100 g         cibule

1 kg            dýně nejlépe Hokkaidó

50g            olej

100g          zakysaná smetana

30  g          piniová jádra( nejsou nutná)

                   sůl

                  pepř bílý

                  cukr krystal

kopr

 

Technologický postup:

Uvaříme si zeleninový vývar z (mrkve, celeru, petržele, cibule a koření) nebo použijeme kostku zeleninového bujónu. Cibuli nakrájíme na jemno a na oleji necháme zesklovatět. Pak přidáme dýňovou dužinu nakrájenou na kostičky a zalijeme bujónem. Povaříme asi 15 minut a pak  rozmačkáme nebo rozmixujeme, dochutíme solí, bílým pepřem a cukrem.

Nakonec přidáme pokrájený kopr a zakysanou smetanu. Možno přidat nasucho opražená piniová jádra. Polévka lze podávat i studená.

—————

Zpět